Nils Landgren a jeho Funk Unit



Man with the red horn...

Kdyby snad někdo z vás toužil poznat něco nového...a neuzavírat se ve svých hudebních škatulkách vyrobených ze zvukotěsnícího kartonu...Je toho tolik, co stojí za poslechnutí...

Dostal jsem chuť na grilované kuře a vzápětí také chuť přiblížit Vám hudbu vynikajícího švédského jazzového a funkového trombonisty a zpěváka Nilse Landgrena. Dost možná ho znáte a dost možná, že o něm slyšíte poprvé, ale o to více se jím můžete nechat překvapit.
Nils, přestože jako šestiletý kluk začal hrát na bicí, vystudoval mezi lety 1972 - 78 klasickou hru na trombón na konzervatoři v německém Karlstadtu a univerzitu v Arviku. Poté se, zásadně ovlivněn jazzem daleko více než klasikou, vrátil do Stockholmu, kde se začal živit jako profesionální hráč. Jak už to ale u jazzových hráčů často bývá, musel, chudák malý, dřít bídou s nouzí. Peníze žádné, zato mnoho cenných zkušeností. Velká příležitost a také start jeho kariéry přišla s nabídkou zúčastnit se turné Björn Skifs, nejznámějším švédským interpretem té doby, který se ve světě proslavil snad jedinou skladbou "Hooked on a feeling", už tak převzatou od Marka Jamese, která ale troufám si tvrdit, je v našich krajích známá spíše díky re-maku (tedy re-makovaného (makového) re-maku) od (ne)ohroženého Myče Bjůkenena, tedy Davida Hasselhoffa, z kterého (týká se hitu, ne Myče) si ale bylo možno zapamatovat snad jen stále dokola se opakující skučo-hučení "hůga čaga, hůga čaga" zdánlivě připomínající posvátný tanec aboriginů při opékání klokana s koalovou nádivkou poblíž posvátného kamenného monolitu u Alice Springs (znáte "tak pusu mi dej a pojď ke mně blíž", kterakto začíná píseň od stejnojmenné české intepretky, která skutečně dokáže vyprodukovat i kvalitní písničku, která zahřeje a neurazí nenáročné popové ucho městské holčičky ve věku, kdy už měl Wolfgang Amadeus Mozart za sebou v hudebním světě a tvorbě více, než leckterý skladatel za celý život). Zpět ale k Nilsovi.
Toho turné s Björn Skifs vystřelilo na dráhu uznávaného a dokonce i známého trombónisty (což nemusí jít nutně ruku v ruce, proto ten důraz). Spolupracoval od té doby na více než 500 albech hudebníků jak čistě regionálních (švédských), tak světově známých - za všechny jmenujme Herbie Hancocka, ABBA, The Crusaders, ale i Ace of Base či Wycleafa Jeana.

Rád bych Vám představil album vydané Nils Landgren Funk Unit roku 2004. Název hovoří za vše, tedy téměř: FUNKY ABBA. Skupina v jejímž čele stojí muzikantsky i producentsky sám Nils Landgren dala známým písním od ABBy funk/neo-soul/hip-hopový nádech a vytvořila, dle mého názoru, skutečně zajímavé a pestré dílo.

Článek možná časem rozšířím (snad i o to, co jsem skutečně chtěl (původně a jedině) napsat), až mě opět popadne chuť - má akutální chuť totiž, ta na grilované kuře, změnila se v dosti velký, přímo ukrutný a ukručený hlad, tudíž opouštím své místo u kompjůtru, abych svůj žaludek urychleně nasytil. A vy se zatím můžete nasytit hudbou ze zmíněného alba a udělat si vlastní obrázek.
Tšau, přátelé!





Žádné komentáře: