Trpíte také SEAMem?

Slyšeli jste už někdy o fenoménu SEAM?Ja také ne.
Ale pak po dlouhém přemýšlení nad správnou formulací své vědecko-populární teorie usednu před písí a jak se praví v hitu (resp. v Drum'n'Bassovém remixu) příbramské hip-hopové skupiny Public Protest "vyšlu signál z lebky do svý tušššky!", v mém případě klávesnice, a splodím přelomové dílo na poli hudební psychologie.

SEAM čili Syndrom Emocionálně-Auditivní Menstruace je fenomén, jehož symptomy mohou pozorovat lidé se zvýšenou citlivostí (a také se zvýšenými nároky) na konzumaci hudby, bez ohledu na pohlaví, věk, národnost, svou barvu pleti i barvu pleti svého domácího mazlíčka. S fyziologickou menstruací u žen má označení v našem případě naštěstí společného především (a často jen) to, že se odehrává ve víceméně pravidelných cyklech, které jsou však ve své délce a intenzitě vysoce individualizované. Signifikantní pro tento zvláštní úkaz je především fáze, jež se velmi podobá tomu, co jest u ženských měsíčků označováno jako premenstruační syndrom. Pro upřesnění musíme však dodat, že fyzické obtíže, jako zvětšená prsa s bolestivým napětím, nafouknutím břicha s pocitem jeho tíže, otoky postihující většinou víčka, prsty a kotníky, závratě, bolesti hlavy a migrény ale také cyklická bolestivost varixů nebo zhoršení hemoroidálních obtíží, se až na sporé výjimky objevují jen ve vážných případech, kdy syndrom postoupí vlivem nedostatku hudební kulisy do svého pokročilého stádia. Mezi obvyklé příznaky řadíme naopak ty psychické - nejčastější jsou to poruchy nálady, neklid, agresivita, podrážděnost, nesnášenlivost, vyhledávání konfliktů, deprese a zvláště emoční labilita.

V praxi můžeme tento jev rozdělit do několika fází. První fáze je typická pocítěním blíže neurčeného nedostatku. Druhá fáze se vyznačuje uvědoměním a rozpoznáním problému. Zkušený člověk postižený syndromem EAM rozpozná počínající cyklus již po několika málo dnech. Třetí fáze je obyčejně spojena s frustrací, bažením po neidentifikovatelném auditivním uspokojení a obsedantním pocitem, že Vaše sžíravá touha - obyčejně po poslechu hudby, o jejíž charakteristice většinou nemáte bližší představu, ale která jistojistě a dozajista chybí ve vašem Mp3 přehrávači či PC - nemůže být uspokojena. Čtvrtá fáze je potom fází naplnění (objevení něčeho pro Vás neznámého na hudebním poli či zjištění, že Váš oblíbený interpret vydal další desku) nebo naopak fází dočasného zklamání, které v lepším případě (možná jde o zcela ideální řešení) vyústí v upnutí se k "náhraškové" hudbě. Tedy takové hudbě, kterou vlastníte několik měsíců či dokonce let, ale doteď jste neměli čas nebo daleko častěji motivaci si ji poslechnout. Fáze pátá, finální, je potom završením celého cyklu, kdy od uspokojení pomalu mozek uvyká dokola omílanému albu a jeho pozitivní emocionální nabuzenost vůči nedávno objevenému hudebnímu podnětu pomalu uvadá. To časem přeroste v jakousi emocionálně auditivní oploštělost, která předchází fázi jedna....

Minulý týden jsem úspěšně zažehnal SEAM ve čtvrté fázi znovuobjevením báječné a jedinečné kanadské interpretky - JONI MITCHELL! Sláva jí...!!! (Jen GROOVEm nemůže být živ člověk)
A pokud ji ještě neznáte...divím se, že máte v noci klidné spaní....

OU, KOUZELNÁ DŽONI MIČL!

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

a pane G.R., nějakou antikoncepci byste mi prosím nemohl předepsat?..

(ty ses zas vyšvihl, kluku jedna, psychologický elaborát prímový!)

Mauglí řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Mauglí řekl(a)...

Jéé, pane!

Spolehlivou, ne však stoprocentně úspěšnou, antikoncepcí je neustále se obklopovat takovým množstvím a rozmanitostí hudby, že možnost pocítění nedostatku je eliminována na minimum. V případě, že se tak stane, máte pro tyto účely dostatek hudby, z které můžete vybírat (ona "náhraška" - bez míněného pejorativního nádechu). Tato varianta je, zdá se (z praxe), daleko nejlepším únikem před SEAMem. Navíc se můžete nechat příjemně překvapit mjúzikou, kterou máte ve své zásobě někde ukrytou, neposlechnoutou, či odfláknoutou poslechem s nedostatečnou pozorností...:-)